Triquina

Triquina

- Análise triquinoscópico
- Documentación
- Procedemento analítico
- Resultados

A triquinose é unha enfermidade parasitaria que afecta ao home e a numerosas especies hospedadoras, principalmente mamíferos silvestres e domésticos, producida por diversas especies do xénero Trichinella. As larvas de Trichinella desenvolven todas as etapas do seu ciclo biolóxico, desde larva ata adulto, dentro do corpo do mesmo hospedador e posúen especificidade cara ao tecido muscular estriado, especialmente ao de maior actividade e alta concentración de osíxeno (alicerces diafragmáticos, maseteros, intercostais, linguais..).

A principal fonte de infestación para o home é a carne e os produtos cárnicos derivados procedentes de xabaril ou porco infestado, aínda que hai outros animais que poden actuar como reservorios da enfermidade, como cans, gatos, ratas, cabalos e animais salvaxes como raposos, lobos, osos, etc. A enfermidade transmítese de modo accidental ao home pola inxestión de carne ou produtos cárnicos crus ou insuficientemente cociñados, procedentes de animais infestados.

En cumprimento do Regulamento (UE) 2015/1375 da Comisión, de 10 de agosto de 2015, polo que se establecen normas específicas para os controis oficiais da presenza de triquinas na carne as autoridades competentes e os operadores da empresa alimentaria velarán para que todas as canles de porcos domésticos sacrificados en matadoiros sexan sometidas a mostraxes sistemáticas, para descartar a presenza de triquinas, no marco dos exames postmortem

Xunta de Galicia © Xunta de Galicia. Información mantida e publicada en internet pola Consellería de Sanidade - Servizo Galego de Saúde